Çalıştay’da, Holding ve Grup Şirketlerinde, yeni Türk Ticaret Kanunu, “Şirketler Topluluğu” düzenlemeleri ile ne tür imkanlar, yükümlülükler ve yaptırımlar getirdi, bu imkanlardan nasıl faydalanabilir, bu düzenlemelere yasal uyumu nasıl sağlayabiliriz sorularına cevap verilmeye çalışıldı.
1962, Ankara doğumlu olan Avukat Kenan Yılmaz, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1986 yılında ABD’de Tulane Law School’da “International Business Transactions” alanında hukuk yüksek lisansı yapan Yılmaz, ayrıca Koç Üniversitesi’nde EMBA programını tamamlamıştır. Çalışma hayatına 1989 yılında Koç Holding bünyesinde Hukuk Müşaviri olarak başlayan Yılmaz, Holding’de 24 yıllık hizmet süresi boyunca çalışmalarını sürdürmekte ve 2006’dan bu yana Koç Holding Baş Hukuk Müşaviri olarak görevini yürütmektedir. Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı (TINA) Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Kurucu Üyesi, 2000 Yılı “Palio Cup” Rally Şampiyonu olan Yılmaz evli ve iki çocuk babasıdır.
Dr. M. Çağrı Bağatur, Kurucu Ortak, Bağatur Hukuk Bürosu
1963 Ankara doğumlu Avukat Dr. Mehmet Çağrı Bağatur, 1985 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Tarım Ekonomisi alanında doktorasını 1999 yılında tamamlamıştır. Dr. Mehmet Çağrı Bağatur kurucu ortağı olduğu Bağatur Avukatlık Bürosu ile Avrupa’da ve Türkiye’de Ulusal Kalite Hareketine katıldı, 2008 yılında EFQM Mükemmellikte Yetkinlik ödülü kazandı. Uzmanlık alanları; hukuk (reklam, satın alma ve birleşme, hastane işletmeciliği), bilgi yönetimi (Sivil Toplum Örgütleri, satış güvenliği) ve toplam kalite yönetimi olan Bağatur, İstanbul Barosu, Uluslararası Barolar Birliği, Kalder, TEİD, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Rotary Kulübü, Junior Chamber International üyesi olup, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Adnan B. Erdoğmuş, Kurucu, Erdoğmuş Yönetim Danışmanlığı
1960 yılında İskenderun’da doğan Avukat Adnan Bülent Erdoğmuş 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1985 yılında İstanbul Barosu’nda avukatlık stajını ve 1989 yılında Marmara Üniversitesi’nde Çağdaş İşletme Yönetimi ihtisas programını tamamlayan Erdoğmuş, iş hayatına 1987 yılında Süzer Holding Hukuk İşleri bölümünde Avukat olarak adım atmıştır. Erdoğmuş 1990 yılında Hewlett-Packard Türkiye organizasyonuna katılmış olup; 20 yıllık hizmet süresi boyunca Hukuk Danışmanlığı görevinin yanı sıra değişik bölümlerde yönetici olarak görev yapmıştır. 2010 yılından itibaren yönetim danışmanlığı, bağımsız icra ve danışma kurulu üyelikleri yapan Erdoğmuş; İstanbul Barosu, Uluslararası Barolar Birliği, SHRM, Peryön, Kalder, TEİD üyesi olup, evli ve iki çocuk babasıdır.
“Yeni TTK ve Şirketler Topluluğu” Çalıştayı
Genel Bilgi
Eğitimin Kapsamı ve Hedefi
Şirketlerin yerel ve global pazarlardaki etik risklerini yönetecek; yerel ve uluslararası yolsuzlukla mücadele yasalarına uyumu sağlayacak; etik lider olarak rol model olacak, ekibini ve diğer şirket çalışanlarını eğiterek farkındalık yaratacak, yasaların talep ettiğinin de üzerinde, şirketin etik değerlerinin iş yapma yöntemlerine yansımasını sağlayacak iç mevzuat oluşturacak ve bunlara uyumu yönetecek yöneticiler Etik ve Uyum Yöneticisi olarak şirketlerde görev alabilirler.
Etik ve Uyum Yöneticiliği, global şirketlerin ulaştığı tüm coğrafyalarda önemli mesleklerden biri haline gelmektedir ve gitgide bu meslek için insan kaynağı ihtiyacı artmaktadır. Etik ve Uyum Yöneticileri şirketin karar alma mekanizmalarında stratejik ve kritik kararlar almasına yardımcı olurken, şirket yönetiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Etik ve Uyum sertifika programı sadece Etik ve Uyum yöneticisi olmak isteyenleri değil, ayrıca farklı disiplinlerden gelen her türlü şirket çalışanı, şirket yöneticisi, öğrenci, akademisyen ve kamu çalışanlarının da kariyerleri ve kişisel gelişimler için tercih edilmektedir. Etik ve Uyum Yöneticisi Meslek Standardı TEİD bünyesinde kurulan bir komite tarafından hazırlanmış, T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul görüp 09.06.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
TEİD Akademi “Kurumsal Etik ve Uyum Yönetimi” Sertifika Programı katılımcılara Türkiye ve Dünya’dan etik ve uyum yönetimi konusunda yerel ve uluslararası uzmanların deneyim paylaşımlarına, vaka çalışmalarına erişim ve 230’u aşkın TEİD Akademi Mezunlar Ağı’nın bir parçası olmayı sağlamaktadır.
TEİD Akademi çatısı altında sadece TEİD Akademi Mezunlarına özel etkinliklerle, yeni dönem derslere ücretsiz katılım imkanlarıyla TEİD Akademi “Kurumsal Etik ve Uyum Yönetimi” mezunları aldıkları bilgileri hem pratiğe geçirmekte hem de güncel tutma konusunda da TEİD Akademi’den destek alabilmektedir.
Kimler Katılmalı?
Ulusal ve Uluslararası şirketlerin tüm departmanlarının (satış, pazarlama, iş geliştirme, lojistik, satın alma, finans, hukuk, uyum, iletişim, insan kaynakları, bilgi teknolojileri, idari işler vb.) çalışanları, yöneticileri, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ve şirket hissedarları;
Avukatlar, Mali Müşavirler, Denetçiler ve Danışmanlar;
Etik ve uyum konusunda uzmanlaşmak isteyen öğrenciler, akademisyenler ile kamu görevlileri.
Neden Katılmalıyım?
Bu sertifika programı Etik ve İtibar Derneği tarafından hayata geçirilmiştir. Hem iş dünyasından hem de akademik dünyadan eğitmenlerle Etik ve Uyum Yöneticisinin günlük hayattaki gereksinimlerine ve şirketlerin bu pozisyondaki yöneticilerinden beklentilerine göre uluslararası eğitimlerin de incelenmesi ile tasarlanmıştır. Türkiye’de alanında en kapsamlı ve tek olan bu program, katılımcıların yerel ve global anlamda kariyer gelişimlerine yardımcı olmayı hedeflemektedir.
*Programın sonunda tüm şartları yerine getiren katılımcılarımız TEİD Akademi tarafından onaylı bir “Başarı Sertifikası” almaya hak kazanacaklar.
Hangi Sorulara Cevap Bulacaksınız?
Kurumsal Etik Risk Haritası Nasıl Çıkartılır?
Etik ve Uyum Programı Nasıl Oluşturulmalı?
Etik Kodu Yazım Süreci Nasıl Yönetilir? İlke, Politika ve Prosedürleri İlişkisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Etik Programının İç ve Dış İletişimi Nasıl Yapılır?
Etik Eğitim Programları Nasıl Kurgulanır ve Nasıl Değerlendirilir?
Etik ve Uyum Programının Başarım Ölçütleri Nelerdir?
Etik Kültürü Nasıl Oluşturulur? Etik Liderlik Nedir?
Şirket İçi Etik İhlallerinde İş Hukuku Ve Ceza Hukuku Uygulamaları Nelerdir?
İhbar Mekanizmaları Nelerdir? Misilleme Nasıl Engellenir?
İç Soruşturmalar Nasıl Yürütülür?
İç Kontrol Mekanizmaları ve Uyum
Beyaz Yaka Suçları Nedir?
Çıkar Çatışmaları Nedir? Nasıl Yönetilmelidir ve Nasıl Engellenir?
Kamu İlişkilerinde Etik Riskler Yönetiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Kişisel Verilerin Korunması Hangi Verilerimizi Kapsar?
Şirket İç Süreçleri ve Projeleri Nasıl Yönetilir?
Taraf kimdir? 3. Taraf Riskleri Nasıl Yönetilir?
DueDiligence / Özenli İnceleme Formu Nedir? Sağlıklı bir DueDiligence nasıl yönetilir?
Gerçek Hayatta Etik Bir Kriz Nasıl Yönetilir?
Siber Güvenlik ve Etik konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
ESG / Sürdürülebilirlik ve Etik İlişkisi Nedir?
Etik ve Uyum bakış açısı ile “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık”
ISO 37001 Standartları Nelerdir?
İnsan Hakları Mevzuatlarına Uyum konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurumların İtibar Yönetimi
Kara Para Aklama ile Mücadele Programı Nasıl Geliştirilmeli?
AB Yeşil Mutabakatı ve Tedarik Zinciri Hakkında Global Düzenlemeler Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmeli?